Normaali versio

Luomumaitoon ei haluta D-vitamiinointipakkoa

18.11.2013
Luomuliitto toivoo, että D-vitaminointia ei tehdä pakolliseksi luomumaidossa, jotta sitä voitaisiin käyttää kouluissa ja päiväkodeissa. Luomutuotteiden vitaminointi on tällä hetkellä EU:n luomusäädöksen mukaan sallittua vain, jos se on lakisääteistä.

- Miksi D-vitamiini on pakko lisätä juuri maitoon, vaikka se voitaisiin tarjoilla kouluissa erikseen esimerkiksi ksylitolipastillien tapaan, kysyy Luomuliiton puheenjohtaja Jukka Lassila.

"Se voitaisiin tarjoilla kouluissa erikseen ksylitolipastillien tapaan."

Kahdenlaista luomumaitoa?

Lassilan mukaan D-vitaminointi edellyttää myös maidon homogenointia. Juuri homogenoimattomuus on koettu yhdeksi luomumaidon vahvuuksista.

Luomuliitto esittää, että markkinoilla olisi mahdollista pitää myös homogenoimatonta maitoa.

Luomuliitto esittää, että markkinoilla olisi mahdollista pitää myös homogenoimatonta maitoa. D-vitamiinin vapaaehtoinen lisäys luomumaitoon edellyttäisi kuitenkin EU:n luomuasetuksen muuttamista.

Tavanomaisten nestemäisten maitojen D-vitaminointi aloitettiin valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksesta 10 vuotta sitten. Meijerit ja ravintorasvojen valmistajat noudattavat suositusta vapaaehtoisesti.

Tuoreessa Helsingin yliopiston tutkimuksessa todettiin, että luomumaitoa juovat lapset saavat miltei puolet vähemmän D-vitamiinia verrattuna tavanomaista maitoa juoviin lapsiin. Suppeaan tutkimukseen osallistuneet lapset saivat kuitenkin riittävästi D-vitamiinia, koska he kaikki söivät vitamiinivalmistetta suosituksen mukaan.

Eniten ostettu luomutuote

Luomumaito on Suomen ylivoimaisesti ostetuin luomutuote. Pro Luomun syyskuussa julkaisemien tietojen mukaan maitotuotteiden osuus Suomen luomumarkkinoiden arvosta on noin kolmannes.

Juustojen, jogurttien, voin ja ruokakermojen myynti luomuna on sen sijaan edelleen melko vähäistä. (Ruokatieto)

Päivitetty 19.11.: Lisätty luomumaidon myynti.