Maapallon luonnonvarat kuluneet yhä aikaisemmin

21.08.2014
Ihmiset ovat jo käyttäneet loppuun maapallon tänä vuonna tuottamat uusiutuvat luonnonvarat. Niiden käyttöä mittaavat esimerkiksi hiilijalanjälki, vesijalanjälki ja yhteenlaskettu ekologinen jalanjälki. Ylikulutus kasvaa jatkuvasti: nyt kulutimme luonnonvarat jo pari viikkoa nopeammin kuin vuonna 2000.

Maapallon biokapasiteetti tarkoittaa sen kykyä tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja sekä käsitellä fossiilisten polttoaineiden käytössä syntyviä kasvihuonekaasupäästöjä. Ylikulutuspäivä perustuu Global Footprint Network -tutkimuslaitoksen laskelmiin.

Biokapasiteetti tarkoittaa sen kykyä tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja.

Ulkoistamme kulutustamme köyhille

Tällä hetkellä 86 prosenttia maapallon ihmisistä asuu maissa, jotka kuluttavat enemmän kuin niiden omat ekosysteemit tuottavat. Suomi kuuluu niihin harvinaisiin maihin, joissa luonto tuottaa yhä enemmän kuin kulutamme.

WWF:n mukaan Suomen plussatili kuitenkin johtuu ympäristömme suuresta biokapasiteetista, ei vastuullisista kulutustavoistamme.

WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder toteaa, että Suomen ekologinen jalanjälki on selvästi kestämättömällä tasolla ja rasittaa koko maapalloa.

"Ruoka-, vesi- ja ilmastokriisit eivät pysähdy maiden rajoille."

- Me olemme ulkoistaneet kulutuksemme seuraukset köyhempiin maihin, joiden luonto kärsii omamme puolesta. Vaikka meillä menee hyvin, ruoka-, vesi- ja ilmastokriisit ovat maailmanlaajuisia eivätkä ne pysähdy maiden rajoille, Rohweder sanoo.

Suomalaiset voi pienentää omaa jalanjälkeään vähentämällä energian kulutusta, valitsemalla uusiutuvaa energiaa, kestäviä tuotteita ja syömällä vastuullisesti tuotettua ruokaa ravitsemussuositusten mukaan. (Ruokatieto)