Maitoa juodaan maun ja tavan vuoksi

27.03.2014
Suomalaisista aikuisista 64 prosenttia juo maitoa monta kertaa viikossa. Lisäksi vähintään kerran viikossa maitoa käyttää 14 prosenttia suomalaisista. Yksi kymmenestä ei käytä maitoa. Juustoa syö 98 prosenttia ja jogurttia 93 prosenttia suomalaisista.

Miehet juovat maitoa, koska ovat tottuneet siihen. Yli puolet miehistä listaa yhdeksi maidon käyttösyyksi tottumuksen. Myös maidon hyvä maku ja terveellisyys merkitsevät valinnoissa.

Myös maidon hyvä maku ja terveellisyys merkitsevät valinnoissa.

Naisille kalsium on yleisin syy maidon käyttöön. Seuraavana tulee hyvä maku ja kolmantena tottumus. Luvut selviävät tuoreesta Maitotuotteiden käyttö 2014 –tutkimuksesta, josta kertoi Maito ja terveys ry.

Juusto maistuu lähes kaikille

Juustoa syö päivittäin jopa 56 prosenttia vastaajista. Ainakin joskus juustoa syö 98 prosenttia suomalaisista. Hyvä maku on kolmelle neljästä syy nauttia juustoja.

Naisista puolet listaa kalsiumin saannin yhdeksi juuston käyttösyyksi.

Naisista puolet listaa kalsiumin saannin yhdeksi juuston käyttösyyksi ja kolmannes tottumuksen. Tottumus taas on miesten toiseksi yleisin syy juuston käyttöön ja kalsiumin saanti kolmanneksi yleisin.

Jogurtti on hyvää

Jogurttia tai viiliä syö 65 prosenttia suomalaisista vähintään kerran viikossa. Tätä harvemmin niitä nauttii 28 prosenttia. Seitsemän prosenttia ilmoitti, ettei syö jogurttia lainkaan.

Maku korostuu jogurtin tai viilin valinnassa vielä muita maitotuotteita voimakkaammin. Kaksi kolmesta pitää hyvää makua syynä jogurtin tai viilin käyttöön. Muita syitä ovat terveellisyys, tottumus ja kalsium kukin joka kolmannen vastaajan mielestä.

Maitotuotteiden käyttö 2014 -tutkimuksen toteutti Suomen Gallup Elintarviketieto Oy tammi-helmikuussa.  Haastatteluun vastanneista tuhannesta 15–74-vuotiaasta puolet oli miehiä, puolet naisia.

EU:ssa maistuu enemmänkin

Vuonna 2012 suomalaiset joivat keskimäärin 183,9 litraa maitoa henkilöä kohden. Piimää, viiliä ja jogurttia kului 40 kiloa, kermaa 6,7 litraa ja juustoa sekä rahkaa 23,6 kiloa.

Yhteensä maitotuotteita käytettiin noin 254,2 kiloa.

Yhteensä maitotuotteita käytettiin noin 254,2 kiloa, kun voita ei lasketa mukaan. EU:n 15 vanhassa jäsenmaassa maitotuotteita käytettiin hieman enemmän, keskimäärin 269,3 kiloa vuodessa.  (Ruokatieto)