Mikä meitä yhdistää: Maku

13.01.2014
- Tänään on entistä enemmän selvää, että ruoka erottaa ja yhdistää. Nyt kiinnostaa etenkin se, miten ruoka yhdistää. Maku on noussut ihan toisella tavalla keskusteluun kuin aikaisemmin. Tätä mieltä on ruokakulttuuriprofessori Johanna Mäkelä Helsingin yliopistosta.

Mäkelä pohti suomalaista ruokatajua Maataloustieteen päivillä 2014 Helsingissä tammikuun alussa.

"Maun nousu voi haastaa käsitykset laadusta."

Maku pitää sisällään niin ruuan suuntuntuman kuin sen taustoihin liittyvät arvoasetelmat. Maun arvostuksen nousu voi professorin mukaan haastaa käsitykset laadusta.

Suu auki Pohjolan mauista

Viimeistään nyt on myös luotava määritelmä sille puhtaudelle.

- Suomen tulisi aktiivisesti osallistua kansainväliseen keskusteluun pohjoismaisesta ruokakulttuurista ja Pohjolan mauista, Mäkelä kehottaa.

Viimeistään nyt on myös luotava määritelmä sille puhtaudelle, jolla Suomessa tuotettua ruokaa kehutaan ja markkinoidaan niin omille kuin vieraille.

Suomessa puhtauden lisäksi esiin voidaan tuoda myös terroir. Maaperän ja ilmaston ominaispiirteistä paikallisesti muodostuvat olosuhteet rikastavat vaikkapa perunaan eri makuja Itä- ja Pohjois-Suomessa viljeltynä.

Mäkelä puhuu suomalaisista ruokakulttuureistakin monikossa. Makutodellisuuden ja -perinteiden erilaisuuden lisäksi meillä väistämättä on nytkin ruokailun kehityskulkuja, joista osa on rinnakkaisia ja toiset ristiriitaisia keskenään.

- Ruokataju on käsite, jonka kautta mietimme mitkä asiat ovat ruuassa olennaisia ja tärkeitä, Mäkelä sanoi.

Toisin sanoen tärkeitä henkilökohtaisesti, ryhmänä, yhteiskuntana tai ihmiskuntana. Näkemyksiä kerätään parhaillaan myös pohjoismaisessa tutkimuksessa Food in Nordic Everyday Life, jossa Suomi on mukana.

Trendeilyä ja vakavaa pohdintaa

Ruokatrendit nähdään meillä helposti kevyenä kaurana, joka huiskahtaa suunnasta toiseen. Mäkelä muistuttaa, että osa virtauksista ei ole pelkkää trendeilyä vaan vaihtoehtoisen tulevaisuuden pohdintaa.

"Nyt länsimaiden ensimmäinen reaktio hyönteisiin ei ole Yäk!"

Esimerkiksi hyönteisten syöminen on kuplinut tietoisuuteemme niin YK:n kuin reppumatkailijoiden suosituksista. Nyt länsimaiden ensimmäinen reaktio hyönteisiin ei ole Yäk!, vaan käydään vakavaa pohdintaa siitä, miten hyönteisiä voisi käytännössä tuoda ruokapöytäämme.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evirakin joutui hiljattain ottamaan kantaa, että hyönteiset ovat vielä uuselintarvike Suomessa. (Ruokatieto)