Nuoren urheilijan tärkeä treeni on opetella tekemään välipaloja itse

03.04.2013
Urheilevan nuoren tärkeisiin harjoituksiin kuuluu keittiön perustaitojen treenaus. Kunnon välipaloja ja perusruokia kannattaa opetella tekemään itse, jotta voi vaikuttaa ruuan laatuun.

Martat ryhtyvät ohjaamaan urheilijanuoria keittiötaitoihin Paikoillanne, valmiina, keittiöön! -kursseilla. Muutaman tunnin leirityksen jälkeen nuori ei ole pelkästään valmistuotteiden varassa, vaan sopivat hedelmärahkat, pizzapannarit ja munakkaat syntyvät myös omin voimin.

"Kehittyäkseen omassa lajissaan, nuoren urheilijan ruokavalion on oltava kunnossa."

Kehitys vaatii rakennusaineita

Marttaliiton kehittämispäällikkö Kaisa Härmälä kertaa, että kehittyäkseen omassa lajissaan, nuoren urheilijan ruokavalion on oltava kunnossa.

- Hyvä ravinto tukee jaksamista ja suorituskykyä. Haluamme muistuttaa, että on muitakin vaihtoehtoja kuin kaupan välipalat. Riittävä, monipuolinen ja oikein rytmitetty syöminen ovat urheilijan ravitsemuksen kulmakivet, Härmälä kertoo.

Helposti mukaan keittiön kautta

 Taidosta on hyötyä läpi elämän.

Liikkuva elämä vaatii helposti mukaan otettavia ja säilyviä välipaloja. Kurssin tarkoituksena on osoittaa nuorille, että kokkaaminen on mukavaa, ja taidosta on hyötyä läpi elämän. He saavat tietoa ravitsemuksesta ja siitä, mitä kannattaa syödä ennen treenejä, niiden jälkeen ja kisamatkoilla.

Lisäksi ruoka-asenne saatetaan kohdalleen, sillä ruoka on myös urheilijalle muutakin kuin ravintoaineita ja energian tankkaamista: nautitaan ruuan mausta, tuoksuista ja väreistä.

Martat on koonnut liikkuvalle nuorelle kuuden kohdan muistilistan:
Syö säännöllisesti ja monipuolisesti.
Muista terveelliset välipalat.
Luota lautasmalliin.
Juo riittävästi: janoon vettä, aterioilla lisäksi rasvatonta maitoa tai piimää.
Opettele tekemään ruokaa ja välipaloja itse.
Syö nautinnolla!

Marttatv-Youtube-kanavalta löytyy jo 3-5 minuutin ohjeet kahdeksan eri välipalan tekoon. Paikoillanne, valmiit, keittiöön on vuoden 2013 alusta alkanut Jane ja Aatos Erkon säätiön tukema hanke. (Ruokatieto)