Oiva-tarkastustuloksia julkaistaan pian kaikista ruokayrityksistä

19.12.2014
Elintarvikevalvonnan Oiva-järjestelmään otetaan vuonna 2015 jopa 7 600 uutta ruokayritystä. Oivassa jo mukana olevia myymälöitä ja ravintoloita on noin 37 500. Lopulta mukaan tulevat kaikki Suomessa ruokaa käsittelevät ja myyvät yritykset.

Uusia tarkastuskohteita ensi vuonna ovat esimerkiksi elintarviketutkut, makeistehtaat, leipomot, myllyt ja lihaa, kalaa, maitoa tai munia käsittelevät laitokset. Tarkastuksia tehdään vuoden mittaan ja ne julkistetaan viimeistään 1. tammikuuta 2016.

Mukaan makeistehtaat, leipomot, myllyt ja lihaa, kalaa, maitoa tai munia käsittelevät laitokset.

 Yhtenäistää valvontaa

Kuntien elintarvikevalvojat ovat tarkastaneet jo puolitoista vuotta elintarvikemyymälöiden, ravintoloiden ja suurkeittiöiden elintarviketurvallisuutta koko Suomessa Oiva-järjestelmän mukaisesti. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan tulokset ovat olleet valtaosin hyviä.

Ylitarkastaja Marina Häggman Evirasta kertoo, että järjestelmä on yhtenäistänyt elintarvikevalvonnan tarkastuksia eri puolilla maata.

- Ensi vuonna hankimme kokemuksia siitä, miten Oiva-järjestelmä soveltuu elintarviketehtaisiin. Oiva-järjestelmää kokeiltiin ennen käyttöönottoa myös myymälöissä ja ravintoloissa vuonna 2011. Saimme kokeilusta arvokasta palautetta Oivan kehittämiseen, Häggman täsmentää.

Huonointa ei tarvitsisi korostaa

Ruokateollisuutta edustava Elintarviketeollisuusliitto pitää Oiva-järjestelmän tulosten esittämistapaa Suomessa hyvin poikkeuksellisena. Liitto haluaisi ensi vuoden kokemusten perusteella kehittää sitä yhdessä viranomaisten kanssa.

Johtaja Marleena Tanhuanpää Elintarviketeollisuusliitosta muistuttaa, että tarkastuksissa käydään läpi lukuisia yksityiskohtia.

- Julkaistavassa raportissa on ajateltu korostaa tarkastuksessa saatua huonointa arvosanaa. Toivoisimme, että sen sijaan tulokset ja sanalliset arviot julkaistaan sellaisenaan, jolloin toiminnasta saisi oikeamman kuvan, Tanhuanpää toteaa.

Arvioidaan samoin perustein paikkakunnasta riippumatta.

Teollisuuden mukaan on tärkeää, että kaikkia elintarviketeollisuuden yrityksiä valvotaan ja arvioidaan samoin perustein paikkakunnasta riippumatta. 

Ruokakaupoissa Oiva-tarkastukset aloitettiin toukokuussa 2013. Päivittäistavarakauppa ry kertoo, että tähän mennessä noin 70 prosenttia myymälöistä on tarkastettu.

Kaupan mielestä Eviran antama uusi arviointiohjeistus on erittäin laaja ja sen omaksuminen on haastavaa niin kuntien elintarvikevalvonnalle kuin kaupan työntekijöillekin. Järjestö on ruokateollisuuden tapaan tyytyväinen, että valvonnan tuloksia julkaistaan vasta vuoden kuluttua, jotta järjestelmää ehditän kehittää toimivaksi uusilla aloilla. 

Julkistamisella haetaan vaikutuksia

Elintarvikevalvojat tarkastavat yrityksen yleistä hygieniatasoa, elintarvikkeiden lämpötiloja ja pakkausmerkintöjä. Tuloksia kuvataan Oiva-raportissa hymynaama-symboleilla. Yrityksen on laitettava raportti asiakkaidensa näkyville ja tulokset löytyvät myös verkosta.  

Yrityksen on laitettava raportti asiakkaidensa näkyville.

Valvontatietojen julkistamisella viranomainen pyrkii lisäämään valvonnan läpinäkyvyyttä ja antamaan kuluttajille tietoa valintojensa tueksi. Tarkastusten halutaan myös vaikuttavan enemmän yritysten toimintaan.

Ravintoloiden ja ruokakauppojen valvontatietoja julkaistaan myös muun muassa Tanskassa, Belgiassa, Englannissa ja Yhdysvalloissa. (Ruokatieto)