Pohjoismaiden ravitsemustyökalut jakoon

31.12.2014
Pohjoismaiden ministerineuvosto on koonnut pohjoismaiset näkemykset ruuasta ja ravitsemuksesta yhteen uudelle englanninkieliselle sivustolleen. Työkalupakki on tarkoitettu Pohjoismaiden yhteistyön lippulaivaksi ruoka-alalla.

Nutrition the Nordic Way – an inspirational toolbox –sivusto kokoaa yhteen tutkimustiedon, hyvät käytännöt ja benchmarkkauksen. Alueellisia ja kansallisia ravitsemusstrategioita ja hankkeita suunnittelevat asiantuntijat pääsevät nopeasti käsiksi muualla saatuihin kokemuksiin ja suunnitelmiin.

Asiantuntijat pääsevät nopeasti käsiksi muualla saatuihin kokemuksiin ja suunnitelmiin.

Ravitsemusstrategioiden ja seurannan lisäksi sivuilla tuodaan esiin elintarvikkeiden pakkausmerkintöjen kehitystä, jotta ne tukisivat hyviä ruokavalintoja. Esittelyssä ovat muun muassa ruotsalainen avaimenreikä-merkki ja suomalainen Sydänmerkki, jotka kertovat elintarvikkeen olevan ravitsemuksellisesti hyvä valinta kategoriassaan.

 Malliksi maailmalle

Tarkoituksena on myös hieman vetää rintaa rottingille kansainvälisillä areenoilla. Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska ja Islanti ovat ylpeitä siitä, miten ne ovat jo pitkään tehneet yhteistyötä ravitsemussuositusten ja ruokapolitiikankin saroilla.

Ministerineuvoston sivustolanseerauksen osuminen YK:n toisen kansanvälisen ravitsemuskonferenssin aattoon ei ollut sattumaa. Pohjoismaat haluaa olla ravitsemuksellinen inspiraatio muulle maailmalle. Ääneen on sivuilla päästetty pohjoismaalaisia eturivin asiantuntijoita, kuten professori Pekka Puska Suomesta ja muiden maiden kommentoijia, esimerkiksi professori Tim Lang Lontoon yliopistosta.   

Runkona mallissa on Pohjoismaiden toimintaohjelma parempaan terveyteen ja elämänlaatuun ruokavalion ja liikunnan avulla. Toimintaohjelmassa keskitytään erityisesti ylipainoon sekä lasten ja nuorten syömiseen ja liikkumiseen.

Yhteiset tutkimukset antavat näkökulmaa

Parhaillaan käynnissä on viisi pohjoismaista suurta tutkimushanketta ravitsemuksesta ja hyvinvoinnista. Niissä tutkitaan täysjyväviljan, merenelävien ja Itämeren ruokavalion vaikutuksia terveyteen sekä kestävään elämäntapaan.   

Täysjyväviljan, merenelävien ja Itämeren ruokavalion vaikutukset terveyteen.

Meneillään ovat tutkimusohjelmat HELGA: Nordic Health – Whole grain Food, SYSDIET: Effect of Nordic diet on health and metabolism, MITOHEALTH: Effect of marine food on lifestyle diseases, OPUS: A new Nordic diet, health and sustainability ja NORDIET: Focus on cholesterol, blood pressure and insulin. (Ruokatieto)