Rosvopaisti on metsämiesten herkkua

01.07.1997
Rosvopaistin tekemiseen on jokaisella metsämiehellä omat ohjeensa ja vinkkinsä.
Hotelli- ja ravintolamuseosta kerrotaan, että ruuan hauduttaminen maakuopassa
on esihistoriallinen ruuanvalmistusmenetelmä. Se on ollut pääasiassa
metsästäjien tapa valmistaa ruokaa, mutta maatalousyhteisöissä menetelmää
käytettiin esimerkiksi perunannoston yhteydessä.

Kalaliike Oljakasta Pyhtäältä kerrotaan, että paisti valmistetaan maakuopassa
käärimällä se raparperinlehtiin, kosteisiin sanomalehtiin ja tinapaperiin.
Paistiksi käy viidestä kymmeneen kiloa rasvaista lihaa kuten riistaa, lammasta
tai sianlihaa.

Paistin valmistukseen kuluu koko päivä

Paisti kypsennetään noin metrin syvässä kuopassa. Kuopan pohjalle ja reunoille
asetellaan kiviä, joiden päälle tehdään nuotio. Tuli sytytetään aamulla ja
paisti asetetaan hiillokseen keskipäivällä. Kuoppa peitetään tiiviillä
maakerroksella. Paistin kypsymisaika on noin kaksi tuntia ensimmäistä lihakiloa
kohti ja lopuille kiloille riittää puoli tuntia kullekin.

Mausteina parhaita ovat suola, lanttu, sipuli ja nokkonen. Raparperinlehti
antaa oman miellyttävän makunsa. Lammas kaipaa seurakseen myös valkosipulia.

Ennen tulentekoa on varmistuttava, ettei maassa ole juuria, sillä tuli saattaa
yllättää sytyttämällä lähistöllä olevan puun. Maalajina hiekka on parempi kuin
savi, koska hiekka sitoo lämpöä paremmin. Rosvopaisti ei saa palaa karrelle,
joten kypsymisen aikana maasta ei saa nousta savua.

Huovisen lampaansyöjät keksivät nimen rosvopaisti

Suomessa rosvopaistin uskotaan saaneen nimensä vuonna 1970 ilmestyneestä Veikko
Huovisen Lampaansyöjät -romaanista, jossa tarinan sankarit ampuivat lampaat
pelloilta ja valmistivat ne maakuopissa.

Romaanissa kerrotaan edelleen, että resepti on peräisin Hotelli Tornin
lehdestä. Kyseisessä lehden artikkelissa haastateltiin suomalaista Hjalmar
Frontia, joka asui Ulko-Mongoliassa ennen toista maailmansotaa. Frontin mukaan
rosvopaistia voidaan valmistaa lampaasta, vasikasta, vuohesta tai antiloopista.
Palanpainikkeeksi Front suositteli olutta, viiniä tai viinaa. (FF)