Ruoka on yhä puhtaampaa torjunta-aineiden jäämistä

18.06.2013
Torjunta-aineiden jäämiä esiintyi Suomessa myydyissä elintarvikkeissa vuonna 2011 vähemmän kuin aikaisemmin. Eviran tuoreen julkaisun mukaan kaikista tuhannesta tutkitusta tuotteesta 53 prosenttia ja Suomessa viljellyistä 30 prosenttia sisälsi havaittavia määriä kasvinsuojeluaineita.

Tuotteista oli määräystenmukaisia peräti 98,7 prosenttia. Määräystenvastaisista tuotteista noin 64 prosenttia oli EU:n ulkopuolelta tuotuja elintarvikkeita.

”Jos kuluttaja haluaa välttää kasvinsuojeluaineiden saantia, on suositeltavaa suosia kotimaisia ja EU:ssa viljeltyjä tuotteita.”

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira toteaa tulosten perusteella: ”Jos kuluttaja haluaa välttää kasvinsuojeluaineiden saantia, on suositeltavaa suosia kotimaisia ja EU:ssa viljeltyjä tuotteita.”

Kolmessa suomalaisessa kiellettyä ainetta

Kolmesta kotimaisesta tuotteesta löydettiin jäämiä aineista, joiden käyttöä ei ole hyväksytty Suomessa kyseessä oleville kasveille. Määräysten vastaiset tuotteet eivät saaneet myyntilupaa. 

Evira julkaisi tulokset vuoden 2011 tarkastuksista, joissa tutkittiin 310 eri kasvinsuojeluaineen jäämiä yli 2 000 elintarvikkeesta. Satunnaisesti otetut näytteet olivat hedelmistä, kasviksista, viljasta, prosessoiduista elintarvikkeista, lastenruuista ja eläinperäisistä tuotteista.

Suomalaisessa luomussa ei jäämiä

Suomalaisissa luomutuotteissa ei havaittu kasvinsuojeluaineiden jäämiä. Jäämiä ei myöskään löytynyt lastenruuissa ja eläinperäisissä tuotteissa.

Luomua tutkittiin 167 näytteen verran, eikä näytteissä tavattu jäämäpitoisuuksia, jotka olisivat ylittäneet normaalituotannolle asetetun sallitun enimmäismäärän. Noin 10 prosenttia kaikesta tutkitusta luomusta ja viineistä 80 prosenttia sisälsi rajan alittavan määrän jäämiä.  

Satunnaisesti otettujen näytteiden lisäksi analysoitiin 400 tuontielintarvikkeiden seurantanäytettä, joista lähes puolet oli jälleen määräysten vastaisia. Seurantanäytteistä 98 prosenttia oli EU:n ulkopuolisista maista ja 2 prosenttia EU-maista.

Suomessa yritettiin tuoda markkinoille myös tuotteita, joiden alkuperä ei ollut selvillä. Tällaisia näytteitä oli 18 kappaletta.

Yli kymmenen jäämän koktaileja

Suurimpia jäämäkokoelmia tavattiin maahantuoduissa viinin lehdissä, 17 - 27 jäämää.

Osa näytteistä sisälsi samanaikaisesti useiden eri torjunta-aineiden jäämiä. Suurimpia jäämäkokoelmia tavattiin maahantuoduissa viinin lehdissä, 17 - 27 jäämää, kuivatussa ruohosipulissa, 19 jäämää ja goji-marjoissa, 13 – 17 jäämää. Mansikoissa todettiin enimmillään 10 - 14 jäämää.

Myös palkoineen käytettävissä herneissä, vadelmissa, maustepaprikoissa ja viinirypäleissä löydettiin noin kymmenen eri aineen jäämää.

Yhteenlasketuille jäämille ei rajoitusta

Sallittujen tehoaineiden määrää on EU:ssa vähennetty, mutta useita eri tehoaineita sisältäviä yhdistelmävalmisteita on tullut markkinoille aiempaa enemmän, Evira toteaa raportissa.

Useita eri tehoaineita sisältäviä yhdistelmävalmisteita on tullut markkinoille aiempaa enemmän.

Monen tehoaineen yhdistelmävalmisteet pohdituttavat asiantuntijoita, koska aineiden yhteisvaikutuksia ihmisen terveyteen ei vielä juuri ole tutkittu. Kasvinsuojeluainejäämille ei siksi myöskään ole määritetty sellaista sallittua enimmäismäärää, jossa aineiden yhteenlaskettua pitoisuutta tai lukumäärää rajoitettaisiin.

Jos yksittäiset jäämät tuotteessa ovat määräystenmukaisia, katsotaan tuote määräystenmukaiseksi, vaikka se sisältäisi useita eri jäämiä yhtäaikaisesti.

Väestölle ei terveyshaittaa

Kuluttajien altistumista kasvinsuojeluaineiden jäämille selvitettiin Suomessa vuonna 2011. Jäämien kertymistä mitanneessa riskinarvioinnissa altistumisen ei tuolloin todettu aiheuttavan terveyshaittaa koko väestön tasolla. Lasten saantia ohjattiin kuitenkin rajoittamaan syömällä monenlaisia kasviksia, marjoja, hedelmiä ja viljoja monipuolisesti.

Suomessa tutkitaan vuosittain kasvinsuojeluainejäämiä Eviran, tullin, sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran ja kunnallisten elintarvikevalvontaviranomaisten yhteistyönä. Valvonta on päätetty keskittää sellaisiin kasviksiin, hedelmiin ja viljatuotteisiin, joiden osuus ruokavaliossa on merkittävä. (Ruokatieto)