Ruokavisan finaalissa Tyrnävä, Heinola ja Helsinki

05.03.2015
Ruokakasvatuksen osaamiskilpailu Ruokavisa kisattiin tänä keväänä ensimmäistä kertaa valtakunnallisesti. Alkueristä finaaliin selvitti tiensä kolme koulua lähes koko Suomen mitalta. Loppukilpailuun selvittivät tiensä: Kuulammen koulu Tyrnävältä, Pohjois-Pohjanmaalta, Lyseonmäen koulu Heinolasta, Päijät-Hämeestä sekä Vesalan yläasteen koulu Helsingistä, Uudeltamaalta.

Osaamiskilpailun teki verkossa helmikuun kilpailuaikana 37 yläkoulusta lähes 1 800 oppilasta. Lähes kaikista maakunnista innostuttiin visaamaan. Visassa valittiin myös maakuntien menestyjät. 

Lähes kaikista maakunnista innostuttiin visaamaan.

Kevät hedelmällinen aika visata

Koulujen nelihenkiset joukkueet kokkaavat kiihkeässä loppukilpailussa torstaina 26. maaliskuuta Helsingissä, Ruokatiedon näytöskeittiössä Lähiruoka & Luomu –messuilla.

"Istuttaa kisan luontevammin koulun lukuvuoteen."

Tänä vuonna Ruokavisan kisa-ajankohta vaihdettiin syksystä kevätlukukaudelle. Projektikoordinaattori Sallaroosa Häme Ruokatiedosta perustelee, että muutos istuttaa kisan luontevammin koulun lukuvuoteen.

- Näin Ruokavisaan saadaan myös lukuisa joukko 7.-luokkalaisia. Heitä ilmoitettiinkin mukaan 85 ryhmää, yli kolmasosa kaikista mukaan ilmoitetuista ryhmistä, Häme kertoo tyytyväisenä.

Ruokakasvatuksen osaamiskilpailua tukevia aineita, kuten kotitaloutta, terveystietoa ja biologiaa, opetetaan kaikille 7.-luokkalaisille. Ylemmillä luokilla osa oppilaista ei opiskele kotitaloutta lainkaan. 

Ruokaosaajien tiukkaan syyniin

Loppukilpailujoukkueet saavat ennakkotehtäväkseen suunnitella kolmen ruokalajin menun, jonka he voisivat tarjota esimerkiksi ystävälleen. Kilpailupäivänä nämä menut valmistetaan näytöskeittiössä yleisön ja tuomariston silmien alla.

Menun valmistuksessa tulee huomioida ruuan vastuullisuus ja erityisesti kevään teemat paikallinen hyvinvointi ja taloudellinen vastuu. Tuomarit arvioivat suoritusta kokonaisvaltaisesti, joten lautaselle päätyvän lopputuloksen lisäksi arvioidaan menun eheyttä, keittiötyöskentelyä ja siisteyttä, yhteistyötaitoja ja ryhmähenkeä.

Tuomaristoon kuuluvat kokkimaajoukkueen jäsen, keittiömestari Aki Kinnunen, opetusneuvos Marjaana Manninen opetushallituksesta, ravitsemusasiantuntija Mirva Lampinen Atrialta, toiminnanjohtaja Aira Kuvaja Kotitalousopettajien liitosta, konseptipäällikkö Sanna Autio SOK:sta sekä kotitalousopettaja Minttu Virkki Ruokatiedosta.

Kilpailun juontaa tuottajajärjestö MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi. Pääpalkinnon kisaan lahjoittaa Electrolux. Yritys haluaa tällä tavoin tukea suomalaisten nuorten ruuanvalmistusintoa ja koulujen kotitalousopetusta. Ruokatieto järjestää Ruokavisaa yhteistyössä MTK:n ja Kotitalousopettajien liiton kanssa. (Ruokatieto)

Maakuntien parhaat koulut ovat:

Etelä-Pohjanmaa: Jurvan yläkoulu, Jurva
Etelä-Savo: Rantakylän koulu, Mikkeli
Kanta-Häme: Pohjolanrinteen koulu, Riihimäki
Keski-Pohjanmaa: Lohtajan koulu, Lohtaja
Keski-Suomi: Kuuhankaveden koulu, Hankasalmi
Kymenlaakso: Inkeroisten yhteiskoulu, Inkeroinen
Pirkanmaa: Pikkolan koulu, Kangasala
Pohjois-Pohjanmaa: Kuulammen koulu, Tyrnävä
Pohjois-Savo: Vehmersalmen koulu, Vehmersalmi
Päijät-Häme: Lyseonmäen koulu, Heinola
Satakunta: Porin lyseon koulu, Pori
Uusimaa: Vesalan yläasteen koulu, Helsinki
Varsinais-Suomi: Paraistenseudun koulu, Parainen