Ruuan ympäristömerkistä ei päästy yksimielisyyteen

29.10.2013
Ruualle ei ole vielä tulossa pohjoismaista ympäristömerkkiä Joutsenmerkkiä. Kriteerityö ruuan pioneerialan leipomoiden ja leivän ympäristömerkinnästä on keskeytetty, kertoo merkkiä Suomessa hallinnoiva Motiva.

Ruualla on tutkitusti merkittäviä ympäristövaikutuksia. Pohjoismaissa on tunnistettu tarve laajentaa Joutsenmerkki koskemaan myös ruokaa. Motivan mukaan Pohjoismaiden näkemykset poikkeavat kuitenkin toistaan niin merkittävästi, että pohjoismainen ympäristömerkintälautakunta Nordisk miljömärkningsnämnd päätti keskeyttää leipomoiden ja leivän kriteerien valmistelun toistaiseksi.

Aikeita ei kokonaan haudattu

Ympäristömerkintälautakunnan mielestä varsinkin leipomoiden Joutsenmerkki-kriteerityö voisi jatkua tulevaisuudessa. Ympäristömerkinnän toimitusjohtaja Petri Väisänen kiittää kaikkia pilotteihin ja kriteerityöhön osallistuneita.

"Joutsenmerkki toivottavasti nähdään myös elintarvikepuolella."

- Työ tehtiin hyvin ja tulevaisuudessa Joutsenmerkki toivottavasti nähdään myös elintarvikepuolella, Väisänen sanoo.

Joutsenmerkillä on tällä hetkellä elintarvikkeisiin kohdistuvia vaatimuksia hotellien, ravintoloiden ja kauppojen kriteereissä.

Ristivetoa luomusta ja ravitsemuksesta 

Leivän ympäristökriteereitä oli valmisteltu vuodesta 2008 lähtien. Sekä kulunut aika että viime helmikuussa julkaistun kriteeriehdotuksen monipolvisuus kertoivat työn hankaluudesta. Ruuan ympäristövaikutuksia on nykytiedon valossa vaikeaa kiteyttää yhteen, oikeassa elämässä toimivaan merkkiin.

Ruuan ympäristövaikutuksia on nykytiedon valossa vaikeaa kiteyttää yhteen.

Pohjoismaiden ja EU:n ympäristömerkkejä Suomessa hallinnoiva Ympäristömerkintä – Motiva Services Oy esitteli leivän ja leipomoiden kriteeriehdotusta sidosryhmille helmikuussa ristiriitaisen vastaanoton kera. Kriteerien pääpaino oli leivän raaka-aineissa.

Vaatimuksia oli myös leipomon energiankäytölle, pakkauksille, kemikaaleille, jätteenkäsittelylle, kuljetuksille ja työympäristölle sekä ravitsemuslaadulle. Etenkin 15 prosentin luomuraaka-aineen osuus sekä ravitsemukseen, kuten suolan ja kovan rasvan määrään liittyvät kriteerit olivat joidenkin tahojen mielestä turhat tai liian tiukat ja toisten mukaan liian löysät.

Joutsenmerkki on tuotteen elinkaareen perustuva ympäristömerkki. Muita elintarvikkeen koko elinkaarta tarkastelevia merkkejä ei maailmassa vielä ole olemassa, vaikka ruokajärjestelmän joidenkin osien ympäristövaikutuksia kuuluu useiden merkkien kriteereihin.  EU:n ympäristömerkki jäikin odottamaan ja seuraamaan, miten Pohjoismaat ratkaisevat Joutsenmerkin kriteereihin liittyvät ristiriidat ruoka-alalla. (Ruokatieto)