Slow food –visionääri Carlo Petrinille YK:n ympäristöpalkinto

19.09.2013
YK:n ympäristöohjelma Unep on myöntänyt ympäristöpalkinnon kestävää ruokajärjestelmää edistävän Slow food –liikkeen perustajalle, italialaiselle Carlo Petrinille. Petrini on yksi kahdeksasta Champions of the Earth –palkinnon saajasta.

Maapallon sankarit –palkinnon perusteluissa mainitaan, että slow food –aate on levinnyt yli 150 maahan, joissa sillä on yhteensä yli 100 000 kannattajaa. Myös Suomessa toimii useita slow food -pöytäkuntia.

Liikkeellä on voimaa puolustaa maailman ruokaturvallisuutta edistäviä aloja, kuten paikallista luonnon monimuotoisuutta, pientuottajia ja alkuperäislajikkeiden ja –rotujen merkitystä ruokayhteisöjen kestävyydelle. Petrinin kokoama Terra Madre –verkosto edistää 250 yliopiston ja tutkimuslaitoksen voimin kestävän ruuantuotannon tutkimusta, koulutusta ja kehitystä.   

Slow food –aate on levinnyt yli 150 maahan, joissa sillä on yhteensä yli 100 000 kannattajaa.

Kunniaa ympäristökomissaarin ruokahävikkialoitteelle

Ympäristöpalkinto myönnetään alan visionääreille ja johtajille politiikan, tieteen ja kansalaisyhteiskunnan saroilla.

Tällä kertaa palkinnon sai myös esimerkiksi EU:n ympäristökomissaari Janez Potočnik. Häntä kiitettiin resurssien käytön mallin muuttamisesta ja tavoitteesta puolittaa EU:n ruokahävikki vuoteen 2020 mennessä. (Ruokatieto)