Synefriiniä ja kofeiinia sisältävät rasvanpolttovalmisteet pois myynnistä

02.09.2013
Evira katsoo, että synefriiniä ja kofeiinia yhdistelmänä sisältävät ravintolisät voivat aiheuttaa vakavan terveysvaaran kuluttajille. Ne vedetään pois markkinoilta ja kuluttajia kehotetaan lopettamaan niiden käyttö. Yleensä aineiden yhdistelmää käytetään rasvanpolttoon tarkoitetuissa ravintolisissä. Synefriiniä on muun muassa pomeranssiuutteessa.

Suuri määrä synefriiniä voi elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan aiheuttaa haittaa sydämen ja keskushermoston toiminnalle. Kofeiini puolestaan voimistaa synefriinin vaikutuksia.

Pomeranssista valmistetuissa uutteissa synefriiniä voi olla huomattavia määriä.

Synefriini on efedriinin kaltainen aine, jota esiintyy luontaisesti pieniä määriä Citrus-suvun hedelmien kuorissa. Citrus aurantiumista eli pomeranssista valmistetuissa uutteissa synefriiniä voi olla huomattavia määriä.

Turvallista käyttöä ei voida varmistaa

Evira on pyytänyt kuntien elintarvikevalvontaviranomaisia ottamaan yhteyttä alueensa yrityksiin takaisinvetojen käynnistämiseksi.

Myös Ruotsi, Tanska ja Kanada rajoittaneet myyntiä.

Kaikki ravintolisät, joissa on synefriiniä ja kofeiinia yhdistelmänä, vedetään pois markkinoilta, koska turvallista käyttöä ei voi varmistaa esimerkiksi käyttöohjein tai varoitusmerkinnöin.

Evira kertoo, että synefriiniä ja kofeiinia sisältävien ravintolisien turvallisuudesta on esitetty epäilyksiä jo jonkin aikaa. Tanska ja Ruotsi ovat tekemiinsä riskinarviointeihin perustuen poistaneet valmisteet markkinoilta. Myös Kanada on asettanut rajoituksen synefriiniä ja kofeiinia sisältävien tuotteiden käyttöön. (Ruokatieto)