Normaali versio

Tattari on vuoden 2014 maatiaiskasvi

05.02.2014
Maukas ja gluteeniton tattari on vuoden 2014 maatiaiskasvi. Maatiainen ry uskoo, että tattarin harvinaistunut maatiaislajike voittaa kilpailijansa maullaan ja vetoaa terveystietoisiin, lähiruokaa arvostaviin kuluttajiin.

Maatiaistattari kasvaa laihassakin maassa ja mehiläiset tuottavat sen medestä tummaa, täyteläistä hunajaa, yhdistys kertoo. Tattarihunajan todettiin erityisen aktiiviseksi bakteerien tappajaksi viime vuonna julkaistussa tutkimuksessa. 

Maultaan ruokaisan pähkinämäinen siemen ei sisällä lainkaan sitkoa eli gluteenia ja sopii myös keliakiaa sairastaville.

Tuhansien vuosien historia

Tattaria eli viljatatarta (Fagopyrum esculentum) viljeltiin Suomessa jo kivikaudella 7 000 vuotta sitten, Jaalan Huhdasjärveltä löydetyn siitepölyhiukkasen perusteella. Itäiseen ruokakulttuuriin kuuluvaa tattaria viljeltiin ennen pääasiassa Viipurin ympäristössä, nykyään suurimmat viljelyalat ovat Pirkanmaalla.

Tattaria viljeltiin Suomessa jo kivikaudella.

Punavartinen, kukkiessaan vaaleanpunainen maatiaistattari nykyisin harvinainen lajike. Sitä ei yhdistyksen tietojen mukaan ole kaupallisessa viljelyssä nyt lainkaan. Valkokukkainen ja vihreävartinen tattari on syrjäyttänyt maatiaistattarin. Maatiainen ry:n mukaan maatiaislajikkeen sato on maukkaampi kuin uudemman lajikkeen.

Maa- ja metsätalousministeriön tilastojen mukaan tattarin viljely lähes loppui 1940-luvulla. 2000-luvun alkupuolella tattaripeltoa oli Suomessa alle 800 hehtaaria, kun se vuoteen 2012 mennessä oli noussut yli 1 300 hehtaariin. Luomutattaria viljeltiin vuonna 2012 noin 320 hehtaarilla.

Uunipuuroa, blinejä ja risottoa

Tattaria käytetään meillä perinteisesti leipään, uunipuuroon ja blineihin. Moni suomalainenkin on maistanut bretagnelaisia crepejä eli galetteja, jotka tehdään tattarijauhoista. 

Tattarisuurimoita voi kypsentää sellaisenaan lisäkkeeksi tai käyttää risotossa riisin sijasta. Tattarista valmistetaan myös pastaa.

Ravintoarvoiltaan tattari on erinomaista ruokaa.

Ravintoarvoiltaan tattari on erinomaista ruokaa. Siemenissä on runsaasti lyseeni-aminohappoa sekä orgaanisesti sitoutunutta kalsiumia, rautaa ja muita kivennäisaineita.

Tattarin sisältämä proteiini voi vähentää kolesterolin imeytymistä ja siinä on kaikkia ihmisen tarvitsemia aminohappoja.

Maatiainen ry:n tarkoituksena on säilyttää vanhat viljely- ja koristekasvit, alkuperäiset kotieläinrodut sekä kulttuurimaisemat ja luonnon monimuotoisuus. Yhdistys tahtoo myös ylläpitää omavaraisen elämänmuodon arvostusta ja sen edellyttämien taitojen osaamista. (Ruokatieto)