Terveysvaikutukset puoltavat soijatuotteiden käytön lisäämistä

05.11.2009
Kasviperäiset soijatuotteet ovat olleet aasialaisen keittiön raaka-aineena jo vuosikausia, mutta länsimaisissa ruokapöydissä tuotteita vielä vieroksutaan. Soijan käyttöä osana tasapainoista ruokavaliota sopisi kuitenkin mainiosti lisätä. Käytön puolesta puhuvat monet soijaan liitetyt terveysvaikutukset.

Soija on luonnostaan terveellinen ruoka-aine, joka sisältää korkealaatuista kasviproteiinia, hyvälaatuista pehmeää rasvaa sekä kuituja. Soijasta saa kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja sekä tärkeitä omega-3 ja omega-6 rasvahappoja.

Lievitystä vaihdevuosioireisiin

Soijan terveysvaikutuksia on tutkittu jo 1920-luvulta lähtien, ja sen on todettu vaikuttavan edullisesti muun muassa moniin sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin. Viime vuosina tutkijoiden kiinnostuksen kohteena ovat olleet erityisesti soijan merkitys naisten vaihdevuosioireiden lievittämisessä sekä rintasyövän ehkäisyssä.

Yhdysvaltalaisen ravitsemustieteen tohtori Mark Messinan mukaan soijan sisältämien isoflavonoidien on tutkimuksissa havaittu lievittävän vaihdevuosioireita kuten kuumia aaltoja ja yöhikoilua.

- Vaihdevuosioireet johtuvat elimistön estrogeenitason alenemisesta. Soijan sisältämillä isoflavonoideilla on kyky kiinnittyä kehon estrogeenireseptoreihin, ja näin helpottaa koettuja vaihdevuosioireita, Messina kertoo.

Messina on onkin sitä mieltä, että terveydenhuoltohenkilöstön pitäisi aktiivisesti suositella vaihdevuosi-ikäisille naisille soijan käyttöä kiusallisten ja hankalien oireiden lievittämiseen.

Tutkijat ovat jo pitkään kiinnittäneet huomiota siihen, että rintasyöpää esiintyy huomattavasti vähemmän väestösissä, joissa soijaa käytetään runsaasti. Tutkimusnäyttö vahvistaa, että soijalla voi olla merkitystä rintasyövän ehkäisyssä. Sen säännöllinen käyttö olisi kuitenkin aloitettava jo riittävän varhain.

- Aikuisiällä aloitettu soijan käyttö ei enää anna suojaa rintasyöpää vastaan, mutta jos nuori tyttö käyttää soijaa säännöllisesti, hän voi vaikuttaa myöhempään rintasyöpäriskiinsä, Messina selittää.

Soija sopii myös miehille

Messina suosittelee säännöllistä soijan käyttöä myös miehille, sillä tutkimusnäytön mukaan soija ehkäisee eturauhassyövän kehittymistä sekä syöpään liittyvien etäispesäkkeiden leviämistä. Se saattaa myös lievittää syöpähoitoihin liittyviä sivuvaikutuksia.

Soijan käyttöön on varsinkin internetin keskustelupalstoilla liitetty myös huolia. Koska soija sisältää naishormoni estrogeenin kaltaisia yhdisteitä, sen on esimerkiksi epäilty häiritsevän miehillä omaa hormonitoimintaa.

Messina torjuu huolet ja epäilyt turhina. Haittavaikutuksia on havaittu lähinnä eläinkokeissa, joissa käytetyt soijamäärät ovat olleet poikkeuksellisen korkeita. Sen sijaan ihmisillä suoritetuissa tutkimuksissa soijan säännöllisellä käytöllä ei ole havaittu vaikutuksia esimerkiksi mieshormoni testosteronin tasoihin tai sperman laatuun.

Sopiva määrä 2-3 annosta päivittäin

Erilaisia soijatuotteita on jo Suomessakin saatavilla moneen lähtöön. Mitä vähemmän prosessoitu tuote on kyseessä, sitä enemmän siinä on jäljellä soijan terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Terveyshyötyjen kannalta soijamaidon tai tofun käyttö on siis perustellumpaa kuin esimerkiksi soijajogurtin, -vanukkaan tai -jäätelön käyttö.

Mark Messina suosittelee, että aikuinen ihminen käyttäisi 2-3 annosta soijatuotteita päivittäin. Yksi annos on esimerkiksi 2,5 desilitraa soijamaitoa tai sata grammaa tofua.

Tohtori Mark Messina kertoi soijan terveysvaikutuksista keskiviikkona järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Helsingissä. Messina on tutkinut ja luennoinut yli 20 vuotta kasviproteiinien merkityksestä osana terveellisempää länsimaista ruokavaliota. Hän johtaa Seattlessa ravitsemukseen erikoistunutta konsulttitoimistoa. (Ruokatieto - Krista Korpela-Kosonen)