Tomaattien erikoisuudet ovat vuoden 2014 vihanneksia

15.01.2014
Tänä vuonna juhlitaan tomaattien erilaisia kokoja, muotoja, värejä ja makuja. Vuoden vihannekseksi valitut erikoistomaatit ovat kirsikkatomaatteja, helmi- ja miniluumutomaatteja, pihvitomaatteja ja keltaisia, oransseja sekä tummanpuhuvia tomaatteja.

Erikoistomaattien suosio on viime vuosina kasvanut. Niistä haetaan vaihtelua ruuanlaittotapoihin ja -resepteihin. Pienet tomaatit sopivat hyvin välipalaksi, salaatteihin ja pastaruokiin. Isot tomaatit istuvat voileipiin sekä grillaukseen.

Pienet tomaatit sopivat hyvin välipalaksi.

Joka kymmenes on erikoinen

Suomessa erikoistomaattien viljely on yleistynyt hitaammin kuin muissa Pohjoismaissa, arvioi toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta. Kirsikkatomaatteja on meilläkin viljelty ammattimaisesti jo 1990-luvun puolivälistä lähtien.

– Tanskassa erikoistomaattien osuus tomaattien viljelyalasta on joidenkin arvioiden mukaan 60 - 70 prosenttia. Suomessa ei toistaiseksi ylletä kymmeneenkään prosenttiin, Jalkanen sanoo.

Suomalainen ostaa irtona

Kuluttajat ovat valinnoillaan pitäneet tomaatin omavaraisuusasteen Pohjoismaiden korkeimpana, noin 60 prosentissa. Vuonna 2012 tomaatteja tuotettiin yhteensä 38 miljoonaa kiloa.

Tomaatti on totuttu ostamaan marketin vihannesosastolta irtonaisena.

Suomessa kasvanut tomaatti on totuttu ostamaan marketin vihannesosastolta irtonaisena, punnittavana tuotteena. Tomaatintuotannossa onkin panostettu pyöreään perustomaattiin.

Ruotsissa tomaatin vuosituotanto on kiloissa mitattuna laskenut, koska viljelijät ovat siirtyneet pienihedelmäisiin lajikkeisiin. Niiden viljely kannattaa paremmin, sillä ruotsalaiset kuluttajat arvostavat paikallista viljelyä etenkin erikoistomaateissa.

Jalkasen mukaan erikoistomaateissa tämä arvostus saadaan Ruotsissa suoraan viljelijähintaan.

Vuoden vihanneksen valitsevat puutarha-alan keskusjärjestö Puutarhaliitto ry ja Kotimaiset Kasvikset ry. Ensimmäinen teemavihannes valittiin vuonna 1967. (Ruokatieto)