Tuoreempi kouluruoka parantaa oppimistuloksia Britanniassa

19.04.2010
Kouluruuan laatu vaikuttaa oppimistuloksiin, osoittaa tuore brittiselvitys. Royal Economic Societyn julkaisema tutkimus osoittaa, että terveellisempää kouluruokaa syöneet 11-vuotiaat lapset ovat pärjänneet äidinkielen ja luonnontieteiden ikäkausitestissä 3 - 8 prosenttiyksikköä vertailukoulujen oppilaita paremmin. Heillä oli lisäksi 15 prosenttia vähemmän sairauspoissaoloja.

Tulosten perustella tutkijat olettavat lasten terveyden kohentuneen, mikä voi vaikuttaa elinikään, elämänlaatuun ja tuottavuuteen työmarkkinoilla.

Kokki Jamie Oliver aloitti Britanniassa kouluruokakampanjan tuoreista raaka-aineista paikan päällä valmistetun kouluruuan puolesta vuonna 2004. Oliverin kouluruokakampanja Feed Me Better, ruoki minut paremmin, toi 80 julkisen koulun ruokalaan koulun omassa keittiössä valmistettuja aterioita, joissa käytettiin tuoreita raaka-aineita.

Monissa projektiin osallistuneissa kouluissa oli aiemmin yksinomaan lämmitetty teollisesti valmistettua pakasteruokaa, kuten ranskalaisia perunoita, paneroitua kanaa ja kalaa, hampurilaisia ja nakkipasteijoita. Ne sisälsivät runsaasti tyydyttynyttä rasvaa, suolaa ja sokeria. Näiden tilalle Oliver opetti aluksi vastahakoiset keittäjät valmistamaan muun muassa sieni-linssimuhennosta, lammas-kasvispiirakkaa ja kookoskalaa.

Köyhimmät eivät hyötyneet

Tutkimuksen mukaan ravitseva kouluruoka hyödytti eniten keskiluokkaisen taustan omaavia lapsia. Vähävaraisimmat, ilmaiseen atriaan oikeutetut lapset eivät parantaneet tuloksiaan.

Tutkimuksen toteuttaneet tutkijat Oxfordin ja Essexin yliopistoista olivat huolissaan tästä, koska paremman kouluruuan on toivottu kaventavan oppilaiden kotioloista juontuvia tasoeroja. Yksi syy tulokseen voi olla, että keskiluokkaiset lapset sopeutuvat ruuan muutokseen helpommin.

Tutkijat vertasivat oppimistuloksia vuosia 2002 - 2007, jättäen välistä kouluruokakampanjan aloitusvuoden 2004/05. Mukana olivat Greenwichin alueen kampanjakoulut sekä verrokkeina viisi lähistöllä sijaitsevaa, sosioekonomisesti vastaavaa koulua.

Oliver: Lapsista tuli rauhallisempia

Oliver sanoo Guardian-lehden haastattelussa olevansa tyytyväinen, että ruuan vaikutus oppimiseen on nyt osoitettu tieteellisesti. Hän kertoo nähneensä jo kampanjan kestäessä, että lapsista tuli rauhallisempia, mikä mahdollisti oppimisen.

Hän toivoo, että kouluruuan parannusprojekti leviää nopeammin läpi Britannian koulujen ja tuo niihin kunnon keittiöt, miellyttävän ruokalan, koulutusta keittäjille ja ravitsemusohjausta niin oppilaille kuin heidän vanhemmilleenkin.

Nyt Oliver vetää vastaavaa terveellisemmän ruuan kampanjaa Yhdysvalloissa. Kouluruuan kohentamista ja jokamiehen ruuanlaittokursseja sisältävä Jamie's Food Revolution -kampanja tv-ohjelmineen on Yhdysvalloissa saanut runsaasti kritiikkiä, ulkomaalaisen oppeja on vaikeampi niellä kuin laihdutuspillereitä.

Viime päivinä moni julkisuudenhenkilö on kuitenkin kannattanut kampanjaa muun muassa yhteisöviestipalvelu Twitterissä. (Ruokatieto)

Syö kouluruoka ja säästä taskurahasi (13.4.2010)
Uuden kasvisreseptiikan suunnittelu on aloitettu Helsingissä (24.2.2010)
Valtiovarainministerille tarjottiin minimikustannuksin valmistettu kouluateria (13.11.2009)

Muualla verkossa:
The Royal Economic Society: Jamie Oliver’s school dinner improve test scores
The Guardian: Jamie Oliver's school dinners shown to have improved academic results
Jamieoliver.com: School Food Revolution