Väärennetty torjunta-aine voi jättää ruokaan liikaa jäämiä

14.09.2012
Ammattiviljelijät ja kotitarvekasvattajat voivat nykyään tilata ulkomaisista verkkokaupoista aineita torjumaan kasvitauteja ja tuhoeläimiä tiluksillaan. Aina ei kuitenkaan saa sitä mitä tilaa. Väärennetty aine voi jättää ruokaan testaamattomia määriä myrkyllisiä jäämiä.

Verkkokaupat ovat ongelmallisia niin maanviljelijän kuin kotipuutarhurinkin kannalta, katsoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes. Ulkomaisissa verkkokaupoissa myydään valmisteita, jotka eivät ole sallittuja Suomessa.

Tukes muistuttaa, että Suomessa saa käyttää vain Tukesin hyväksymiä kasvinsuojeluaineita, ja että pakkauksista pitää aina löytyä käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi. Hyväksytyt valmisteet löytyvät verkosta Tukesin kasvinsuojeluainerekisteristä.

Markkinaosuutta Suomessa ei tiedetä

Suomessa viranomaisten tietoon on tullut vain joitain tuoteväärennöstapauksia. Markkinoiden todellinen tilanne väärennösten suhteen on hämärän peitossa. Tulli valvoo maahantuontia pistokokein.

Tuoteväärennösten määrän arvioidaan torjunta-ainemarkkinoilla jatkuvasti kasvavan. Torjunta-aineita Euroopassa valmistavien yritysten etujärjestön European Crop Protection Associationin mukaan parin viime vuoden aikana EU:ssa ja lähialueilla on takavarikoitu satoja tonneja kasvinsuojeluaineiden tuoteväärennöksiä.

Väärennöksien pakkaukset muistuttavat alkuperäisiä pakkauksia niin, ettei ostaja välttämättä pysty havaitsemaan tuotetta huijaukseksi. Väärennettyä kasvinsuojeluainetta käyttäessä ei ole takeita siitä, että väärennös olisi työntekijän, ympäristön tai kuluttajan kannalta turvallinen. Tuoteväärennös voi sisältää esimerkiksi jäämiä toisesta tehoaineesta, epäpuhtauksia tai jopa kokonaan väärää tehoainetta.

Tukesin mukaan väärennettyjä kasvinsuojeluaineita yritetään usein myydä verkkokaupoissa tai suoraan pakettiautosta maaseudulla. Viljelijä ei voi tietää, miten ulkomailta hankittu valmiste käyttäytyy täkäläisissä oloissa. Satoon voi jäädä sallitut enimmäismäärät ylittäviä määriä jäämiä. (Ruokatieto)

Ruuan turvallisuus on tahdon asia (14.2.2012
Monipuolinen kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttö alentaa altistusta kasvinsuojeluainejäämille (28.1.2011)

Muualla verkossa:
Tukes: Kasvinsuojeluainerekisteri
Tukes: Varo kasvinsuojeluaineiden tuoteväärennöksiä
European Crop Protection Association