Vehmaa voitti Ruokavisan metsä-teemalla

22.11.2013
Ruokavisan tiukan loppukilpailun voitti Vinkkilän koulu Vehmaalta, Varsinais-Suomesta. Nelihenkisen joukkueen teema metsä toteutui voitokkaassa menussa ja oppilaiden työskentely oli suunnitelmallisen siistiä.

Finaaliin osallistuivat myös Mertalan yhtenäiskoulu Savonlinnasta, Etelä-Savosta ja Aurinkolahden peruskoulu Helsingistä, Uudeltamaalta. Jännittävä loppukilpailu käytiin Ruokatiedon näytöskeittiössä Helsingin Messukeskuksessa Elma-maaseutumessuilla perjantaina.

Tartaletteja ja kisajännitystä

Vinkkilän joukkueessa kisasivat 9.-luokkalaiset kotitalousryhmän oppilaat Suvi Arvela, Sofia Isolauri, Miriam Lehtinen ja Satu Rantanen. Joukkuetta luotsasi kotitalousopettaja Kaisa Kraatila.

Arvelan mukaan metsä oli valikoitunut teemaksi aivan itsestään, koska koulu sijaitsee keskellä teemaympäristöä. Lisäksi joukkue sai tukea paikalliselta metsästysseuralta, joka lahjoitti harjoituksiin hirvenjauhelihaa.

Niinpä vehmaalaiset kokkasivat alkuruokana suppilovahverokeittoa, pääruokana hirvenjauhelihapihvejä, puolukkakastiketta ja hunajaisia rosmariinijuureksia sekä jälkiruokana vaniljaisia mustikkatartaletteja.

Keittämistä oli harjoiteltu oman koulun yleisön edessä.

Satu Rantanen kertoi joukkueen jännittäneen näytöskeittiössä työskentelyä, mutta se olikin sujunut hyvin. Keittämistä oli harjoiteltu oman koulun yleisön edessä.

- Aluksi jännitti, mutta sitten se alkoikin sujua. Keittiö oli pienempi kuin mihin olimme tottuneet, ihan toimiva kuitenkin, Rantanen sanoi kisan ratkettua.

- Ihan mieletöntä!, kommentoi opettaja Kaisa Kraatila.  

”Osaavat laittaa ruokaa!”

Tuomariston puheenjohtaja, kokki Sami Garam yllättyi kaikkien loppukilpailijoiden keittotaitojen korkeasta tasosta.

"Ei yritetty mennä sieltä, missä aita on matalin."

- He osasivat tosiaan laittaa ruokaa. Ei yritetty mennä sieltä, missä aita on matalin, vaan otettiin haasteita, kuten tartaletteja ja intialaisittain maustettuja silakoita, Garam kehui.  

Tuomariston mielestä joukkueiden yhteishenki näkyi myös lopputuloksessa. Vehmaalaiset voittivat yhtenäisen teeman ja keittiötyöskentelynsä ansiosta. Myös työnteon ajoitus onnistui nappiin, vaikka nuorten mielestä se oli kisassa kaikkein haastavinta.

Garamin mukaan arviointi olisi ollut todella vaikeaa, jos se olisi pitänyt tehdä pelkkien lopputulosten eli lautasannosten perusteella. Arvioinnissaan huomioitiin muun muassa ennakkotehtävien vastaukset ja vastuullisuuden toteutuminen, ruuanvalmistus- ja yhteistyötaidot sekä tietysti lopputuloksen maku ja ulkonäkö. 

Etenkin hävikin vähentäminen oli iskostunut nuorten mieliin.

Vastuullisuusaiheista etenkin hävikin vähentäminen oli iskostunut nuorten mieliin. Myös lähiruuasta ja suomalaisista raaka-ainevalinnoista osattiin kertoa.

Tuomaristoon kuuluivat myös projektikoordinaattori Minttu Virkki Ruokatiedosta, toiminnanjohtaja Aira Kuvaja Kotitalousopettajien liitosta, kotitalousopettaja Laura Halonen Ruokakeskosta, brändipäällikkö Riikka Mononen Valiolta sekä kotitalousopettaja Jonna Martikainen Helsingin työväenopistosta.

Ravitsemus teemana vuonna 2014

Ennakkotehtävänä joukkueilla oli suunnitella kolmen ruokalajin menu, jonka voisi tarjota vaikkapa ystävälle. Lisäksi oppilaiden tuli pohtia menun toteutusta vastuullisuuden näkökulmasta. Ennakkotehtävissä korostuivat Ruokavisan vuoden 2013 vastuullisuuden teemat tuoteturvallisuus ja työhyvinvointi.

Oppilaiden tuli pohtia menun toteutusta vastuullisuuden näkökulmasta.

Ruokavisa käytiin nyt toista kertaa. Vuonna 2014 Ruokavisa laajenee useampiin maakuntiin ja teemanaan ravitsemus.

Ruokakasvatuksen opetuskokonaisuuden takana ovat Ruokatieto, tuottajajärjestö MTK ja Kotitalousopettajien liitto. Visaa rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö ja mukana on kaikkiaan parikymmentä yhteistyötahoa. (Ruokatieto – Laura Lounasheimo)