Viranomaiset: Laihdutustuotteet vievät rahat ja jättävät kilot

04.04.2013
Paino laskee, vaikka söisi ja liikkuisi kuin ennenkin, kehuu julkisuuden henkilö laihdutustuotteen mainoksessa, josta ei löydy yrityksen yhteystietoja. Jos tuotteen lupaukset kuulostavat liian hyviltä ollakseen totta, niitä ei kannata uskoa, muistuttavat suomalaiset viranomaiset ja järjestöt.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Kuluttajaliitto, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ja Euroopan kuluttajakeskus kehottavat suhtautumaan laihdutusvalmisteisiin kriittisesti. Internetissä ja Facebookissa mainostettavat tuotteet ovat niiden mukaan käytännössä huijausta, koska ne eivät täytä mainoksissa annettuja lupauksia.

Viranomaisilla rajallisesti keppiä huijareille

Kuluttaja-asiamies ja Euroopan kuluttajakeskus ovat saaneet valituksia paitsi laihtumattomuudesta, myös siitä, että tuotteita myydään harhaanjohtavin keinoin ja maksuja peritään perusteettomasti.  

Epäselvyyksien ilmetessä yrityksiin voi olla vaikea tai mahdotonta saada yhteyttä.

Kuluttaja luulee tilaavansa ilmaisen näytteen tai osallistuvansa arvontaan, mutta alkaakin saada säännöllisesti maksullisia tuotepaketteja tai veloituksia luottokortilta. ”Rahat takaisin, jos et ole tyytyväinen” -lupaukset eivät myöskään ole toteutuneet.

Epäselvyyksien ilmetessä yrityksiin voi olla vaikea tai mahdotonta saada yhteyttä. Viranomaisten mukaan suuri osa laihdutusvalmisteiden taustalla olevista yrityksistä toimii ulkomailta pelkällä postilokero-osoitteella. Viranomaisillakin on hyvin rajalliset mahdollisuudet puuttua niiden toimintaan.

Kansainvälisen markkinointia valvovien viranomaisten verkosto ICPEN, International Consumer Protection and Enforcement Network, muistuttaa perinteisesti kerran vuodessa erilaisista huijauksista ja kuluttajien mahdollisuuksista suojautua niiltä.

Ei pitkäaikaiseen käyttöön

Eviran määritelmän mukaan laihdutusvalmisteet ovat laihdutukseen tarkoitettuja tai vähäenergiaiseen ruokavalioon erityisesti kehitettyjä erityisruokavaliovalmisteita, joilla valmistajan ohjeen mukaan käytettynä voidaan korvata päivittäinen ruokavalio kokonaan tai osittain.

Niukkaenergiset laihdutusvalmisteet eivät viranomaisen mukaan kuitenkaan sovi pitkäaikaiseen käyttöön ainoana ravinnonlähteenä.

Niukkaenergiset laihdutusvalmisteet eivät viranomaisen mukaan kuitenkaan sovi pitkäaikaiseen käyttöön ainoana ravinnonlähteenä, koska kansainvälinen standardi sallii tuotteissa aikuisen tarvetta pienemmät määrät vitamiineja ja kivennäisaineita. (Ruokatieto)