Vuoden keittokirja kannustaa hyvän kastikkeen tekoon

25.11.2005
Kansainvälisesti tunnetun kokin Michel Rouxin Kastikekirja on valittu vuoden 2005 keittokirjaksi. Kustannusosakeyhtiö Otavan julkaisema ilmestyi alkukielellä vuonna 1996 ja sen on suomentanut Anita Patala tänä vuonna. Raati jakoi kunniamaininnat kirjoille Urho Kekkosen pöydässä ja Pieni maustekirja.
Michel Rouxin Kastikekirja on valittu vuoden 2005 keittokirjaksi.
Kustannusosakeyhtiö Otavan julkaisema ilmestyi alkukielellä vuonna 1996 ja sen
on suomentanut Anita Patala tänä vuonna. Raati jakoi kunniamaininnat kirjoille
Urho Kekkosen pöydässä ja Pieni maustekirja.

Kahdeksatta kertaa järjestettyyn kilpailuun osallistui ennätykselliset 65
keittokirjaa. Raati painotti valinnassaan selkeyttä, informatiivisuutta,
monipuolisuutta, käytön helppoutta, houkuttelevaa ulkoasua ja ajankohtaisuutta.
Keittokirjan tehtävänä on myös innostaa kotikokkeja ruoanlaittoon.

-- Kastikekirja täyttää todellisen tarpeen. Suomalaisille hyvän kastikkeen
olemus on valitettavan usein aivan liian hämärä, ja Michel Rouxin kirja
kannustaa hyvän kastikkeen tekoon. Kirja on avuksi niin kotikokeille kuin
ammattilaisillekin. Se on gastronomisesti oikeaoppinen ja kuvitus on
havainnollinen, perustelee raadin puheenjohtaja, Suomen Gastronomisen Seuran
puheenjohtaja EERO MÄKELÄ.

Maustekirjasta oppia kotikokeille

Henry Tikkasen, Jaakko Heinimäen ja Juha-Pekka Laakion Pieni maustekirja
(Hummeri kustannus) sai raadilta kunniamaininnan. Raati kiitti sitä erityisesti
hienosta ulkoasusta ja nautittavuudesta.

Pienen maustekirjan tekijät ottivat mukaan puolensataa maustetta sillä
perusteella, mitä mausteita Suomesta on helposti saatavilla. Vaikka kirja on
kooltaan isohko, sen nimeksi pantiin pieni, jotta voidaan perustella, miksi
jotkut mausteet puuttuvat kirjasta, sanoo kirjailija JAAKKO HEINIMÄKI.

Maustekirjan tarkoitus on antaa kotikokille vinkkejä mausteiden käytöstä.
Heinimäki luonnehtii kirjaa taviksille tehdyksi, mutta keittiöpäällikkö HENRY
TIKKASEN kynänjälki vaikuttaa lievästi gourmeelta. Vai moniko tuntee
raparpericlafoutin tai sitruunaconfitin? Kuvassa clafouti näyttää piiraalta.

JUHA-PEKKA LAAKION kuvat ovat silmää hiveleviä. Tekstissä annetaan reseptien
lisäksi tietoa mausteista, niiden historiasta ja yhdistämisestä viineihin.

Kirja Kekkosen pöydästä kulttuuriteko

Toisen kunniamaininnan raati antoi Risto ja Ritva Lehmusoksan teokselle Urho
Kekkosen pöydässä (Ajatus).

-- Kirja on varsinainen kulttuuriteko, ja sen tekemisessä on nähty tavattoman
paljon vaivaa. Kirja heijastaa tekijöiden ammattitaitoa huolellisuudellaan ja
tasapainoisuudellaan. Kirjasta näkyy presidentti Kekkosen rakkaus suomalaiseen
ruokaan ja omiin juuriinsa, raati perustelee.

Raatiin kuuluivat Eero Mäkelän lisäksi lehtori Jaakko Nuutila Haaga Instituutin
ammattikorkeakoulusta, lehtori Helena Soljanto Helsingin yliopiston kotitalous-
ja käsityötieteiden laitokselta, viestintäpäällikkö Leena Packalén MTK:sta ja
viihdetaiteilija Sakari Kuosmanen. (Finfood)