Vuoden lähiruokateko -palkinto ruokayrittäjä Heikki Ahopellolle

26.04.2013
Ensimmäinen vuoden lähiruokateko –palkinto myönnettiin perjantaina keittiömestari Heikki Ahopellolle. Palkintoraati painotti Ahopellon pitkäjänteistä ja pieteetillä tekemää työtä lähiruuan ja ruokakulttuurin edistämisessä. Hänen katsotaan tuoneen lähiruualle uusia asiakasryhmiä.

Ruokayrittäjänä Ahopellon kiitetään kunnioittavan raaka-aineita, huolehtivan alkutuottajien hyvinvoinnista ja verkottavan alan ihmisiä keskenään.

"Nostaa merkittävällä tavalla esiin paikalliset maut ja vahvistaa kotimaisten raaka-aineiden arvostuksen nousua."

Palkintoraadin mukaan Heikki Ahopellon kehittämä Armas-tuoteperhe nostaa merkittävällä tavalla esiin paikalliset maut ja vahvistaa kotimaisten raaka-aineiden arvostuksen nousua. Yritystoiminta on laajentunut maitotuotteista ja maitokaupan pidosta pikaruokala-konseptiin, lähiruokapuotiin ja juhlapalveluun.

Kunniamaininta Herttoniemen Ruokaosuuskunnalle

Palkintoraati päätyi myös myöntämään Lähiruokateko-kunniamaininnan helsinkiläiselle Herttoniemen Ruokaosuuskunnalle. Raadin mukaan osuuskunta on merkittävästi edistänyt ruokapiirien toimintaa jakamalla asiantuntemustaan vanhojen ja perustettavien ruokapiirien käyttöön.

Osuuskunnan Kaupunkilaisten Oma pelto -konsepti toimii esimerkkinä nyt eri puolille Suomea perustettaville viljely-yhteisöille.

Ruokaosuuskunta on myös tuonut Suomeen yhteisöllisiä kumppanuusmaatalouden malleja. Osuuskunnan Kaupunkilaisten Oma pelto -konsepti toimii esimerkkinä nyt eri puolille Suomea perustettaville viljely-yhteisöille. Kansainvälisiä vaikutteita imenyt malli perustuu tuottajan ja kuluttajan väliseen suoraan yhteyteen.

Lisäksi osuuskunta on luonut uudenlaisia malleja kaupata lähiruokaa suoraan kaupunkilaisten pöytiin. Tähän mennessä on pop-up-hengessä pidetty toritapahtumia, kyläkauppaa ja verkkoäänestykseen perustuvaa reittiä ajavaa kauppa-autoa.

”Merkittävä sija tulevaisuuden ruokapöydässä”

Valintaraadin puheenjohtaja, lähiruokakoordinaattori Kirsi Viljanen maa- ja metsätalousministeriöstä kertoo olleensa otettu siitä, miten suuren suosion kilpailu sai.

- Miten upeita asioita meillä täällä Suomessa lähiruuan eteen tehdään, Viljanen iloitsee.

Lähes sata tahoa ehdotti kilpailuun 58 palkinnonsaajaa. Ehdokkaiden joukossa oli lähiruokaa jalostavia, markkinoivia ja jakelevia yrityksiä ja konsepteja sekä lähiruokaa julkisissa ammattikeittiöissä edistäviä kuntia tai henkilöitä.

"Miten upeita asioita meillä täällä Suomessa lähiruuan eteen tehdään."

- Ehdokkaat antavat vahvistusta sille, että lähiruoalla on tulevaisuudessa yhä merkittävämpi sija meidän kaikkien kuluttajien ruokapöydässä, Viljanen kertoo.

Tunnustus jaettiin ensimmäistä kertaa järjestettävillä Lähiruoka & luomu -messuilla Helsingin Messukeskuksessa. (Ruokatieto)