Vuoden vihannes 2011 on lanttu ja nauris

18.01.2011
Lanttu ja nauris on valittu vuoden vihannekseksi vuonna 2011. Nauris on kuulunut suomalaisten perusruokavalioon jo ennen ajanlaskun alkua, sillä se on sopeutunut ilmastoomme pohjoisinta Lappia myöten. Lanttu puolestaan syntyi keskiajalla nauriin ja kaalin risteydyttyä Pohjolassa, ehkä Suomessa. Sitä on viljelty jo ennen ensimmäisiä kirjallisia tietoja, joita alkoi kertyä 1600-luvulla.

Kansallisen ruokaperinteen ja paikallisuuden nousu trendiksi ovat lisänneet lantun ja nauriin käyttöä. Lähiruuan arvostus on muistuttanut niin kotona kuin ammatikseenkin keittäviä perinteikkäiden kasvien monipuolisista käyttömahdollisuuksista raakana ja kypsennettynä.

Kun uudet sukupolvet ovat kasvaneet ja hakeneet omia makujaan, on lantun kielteinen maine pula-ajan tärkeänä ravintona jäänyt vähitellen unohduksiin, uskoo Kotimaiset kasvikset ry, joka yhdessä Puutarhaliiton kanssa vastaa vuoden vihanneksen valinnasta.

Makeita ja kiinteitä mukuloita kaskesta

Nauriin mukula voi olla litteänpyöreä, pyöreä, pitkänpyöreä tai kartiomainen. Suurin osa lajikkeista on valko- tai keltakuorisia, mutta on olemassa myös punavalkokirjavia ja vaaleanruskeita mukuloita. Kasvuajan ja säilyvyyden perusteella nauriit jaetaan touko- ja syysnauriisiin.

Lantulle tyypillinen maku tulee sokereista ja rikkipitoisista yhdisteistä. Hyvä lanttu on makea ja kiinteä. Makuun vaikuttavat lajikkeen lisäksi viljelytekijät. Suomessa ja Ruotsissa suositaan vihreäniskaisia lajikkeita, Norjassa ja Englannissa taas punaniskaisia.

Suomi ja Karjala ovat olleet kaskinauriin keskuksia, joista viljelytapa levisi muualle Pohjolaan ja siirtolaisten mukana Pohjois-Amerikkaan asti. Punaviiruista itäsuomalaista Enon kantaa sekä kaskinauriin keltakuorista kantaa on edelleenkin saatavana. Myös lantusta on ollut käytössä monia vanhoja paikallisia kantoja, mutta enää niiden siementä ei ole ainakaan kaupallisesti saatavissa.

Suuri osa syödään tuoreeltaan

Suomessa viljellään lanttua noin 360 hehtaarilla. Viljelyala on pysynyt melko vakaana 2000-luvulla. Lantun sato on noin 14 miljoona kiloa, josta 5,8 miljoonaa kiloa varastoidaan ja 5,5 miljoonaa kiloa menee suoraan elintarviketeollisuuteen. Suurimmat viljelyalat ovat lounaisessa Suomessa.

Naurista viljeltiin vuonna 2009 noin 90 hehtaarin alalla. Satoa kertyi 620 tonnia, josta noin 30 prosenttia varastoitiin. Pinta-aloissa ja tuotantomäärissä on ollut suuria vuosittaisia vaihteluita. Eniten naurista kasvatetaan Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla, Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa.

Vuoden vihanneksen valinnan tavoitteena on monipuolistaa vihannesten käyttöä ja tuntemusta. (Ruokatieto)

Juuresten kirjo kiinnostaa joulua valmistelevia suomalaisia (25.11.2010)
Uusi ja perinteinen suomalainen keittiö käyvät käsikynkkää (9.11.2010)
Maatiaiskasvien makuun pääsee jo syyskylvöillä (19.10.2010)

Muualla verkossa:
Kotimaiset kasvikset
Puutarhaliitto